Zabytkowa Fabryka Drożdży

Szczegóły:

Lokalizacja: Kętrzyn

Powierzchnia całkowita: 1600 m2 / 4000 m2 (pow. zabudowy / powierzchnia całkowita)

Czas skanowania: 3 dni / 1 osoba

Czas modelowania: 2 miesiące / 2 osoby

Budynek drożdżowni, wybudowany w 1886 roku, był zarządzany przez pierwotnego właściciela, Hermanna Wilke, do 1899 roku. Następnie przekazał on zarządzanie swojemu synowi, który kierował fabryką do 1934 roku. Budynek pozostawał w posiadaniu rodziny Wilke do 1940 roku, gdy został sprzedany firmie akcyjnej z Hameln. Po zakończeniu II wojny światowej drożdżownia została upaństwowiona i ponownie uruchomiona w lutym 1946 roku. W kolejnych latach funkcjonowała pod różnymi nazwami, a w 2002 roku została przejęta przez francuską firmę Lesaffre Bio-Corporation. W marcu 2005 roku produkcję w fabryce wstrzymano, a następnie sprzedano ją osobom prywatnym. W 2010 roku historyczne budynki drożdżowni zostały wpisane do rejestru zabytków. Obecnie budynki są nieużytkowane. Zespół zabudowy drożdżowni obejmuje m.in. dwubryłowy budynek produkcyjny, ceglany komin (pozostałość po kotłowni), budynek gospodarczy, budynek mieszkalno-administracyjny (dawny dom starosty, obecnie „Zajazd pod zamkiem”), oraz współczesne budowle, takie jak dawna kotłownia i dobudówka. Budynki są obecnie pozbawione zabytkowego wyposażenia technicznego, a historyczna część jest dwukondygnacyjnym obiektem z dachem dwuspadowym. Wnętrza budynku zostały wtórnie przekształcone, choć zachowały pewne historyczne elementy, takie jak drewniane schody, posadzki, żeliwne słupy konstrukcyjne, a także ceglane stropy i drewniana więźba dachowa.

Wykonane modele